Ανδρική Στύση

Τι είναι η ανδρική στύση;

Η στύση είναι το αυθόρμητο, σωματικό φαινόμενο κατά το οποίο το ανδρικό μόριο σκληραίνει και μεγαλώνει για να επιτευχθεί μια επιτυχείς σεξουαλική συνεύρεση.

Βασικά προκαλείται από ακούσια σεξουαλική επιθυμία, αν και οι τελευταίες μελέτες δείχνουν πως μπορεί να προκληθεί ακόμα και όταν κάποιος έχει τη διάθεση να “αφεθεί” στα σεξουαλικά ερεθίσματα, απλά για την ικανοποίησή του.

Αυτή καθεαυτή η επιθυμία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως:

  • Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης

  • Κούραση

  • Ψυχολογική πίεση ή κατάθλιψη

  • Άγχος

Ασφαλώς και η επιθυμία δεν είναι αρκετή από μόνη της. Πολύ σημαντικό παράγοντα αποτελούν και τα σεξουαλικά ερεθίσματα. Αυτά τα ερεθίσματα, για να γίνουν αντιληπτά, πρέπει να αξιολογηθούν από τον εγκέφαλο και προέρχονται από όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις, όραση, ακοή, αφή, όσφρηση και γεύση.

Ο εγκέφαλος λοιπόν θα αποφασίσει για τη σεξουαλική φύση των ερεθισμάτων, ανατρέχοντας στη μνήμη και κάνοντας τους κατάλληλους συνειρμούς.

Για παράδειγμα, μπορεί να βλέπουμε με τα μάτια μας μια όμορφη γυμνή γυναίκα αλλά για να προκληθεί σεξουαλικό ερέθισμα θα πρέπει αυτή η εικόνα να συσχετιστεί με σεξουαλική ευχαρίστηση και οι συνθήκες να μπορούν να επιτρέψουν τη σεξουαλική έκφραση.

Μερικά παραδείγματα κακών συνθηκών για σωστή ερωτική έκφραση αποτελούν τα εξής:

  • Η παρουσία τρίτων προσώπων σε διπλανό δωμάτιο του σπιτιού (παιδιά, συγγενείς)

  • Το αυστηρά προγραμματισμένο σεξ (π.χ. προσπάθεια τεκνοποίησης)

  • Η έλλειψη ιδιοτικότητας (π.χ. εξωτερικοί χώροι)

Κατά συνέπεια, σε αυτές και άλλες ανάλογες συνθήκες, ο άνδρας έχει άγχος επίδοσης με αποτέλεσμα καθόλου ή ανεπαρκείς στύση.

Το άγχος επίδοσης του άνδρα, αποτελεί τη κύρια ψυχογενή αιτία για στυτική δυσλειτουργία.

Την ώρα της πράξης και ενώ υποτίθεται πως πρέπει να είναι χαλαρός και προσηλωμένος στην ευχαρίστηση της συνεύρεσης, εκείνος αγχώνεται για το αν θα έχει επαρκή στύση, αν έχει το σωστό μέγεθος και αν το “κάνει” καλά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απόσπαση από τα σεξουαλικά ερεθίσματα και έτσι έχουμε κακής ποιότητας στύση. Οι επαναλαμβανόμενες αυτές εμπειρίες οδηγούν τον άνδρα σε ένα φαύλο κύκλο αποτυχιών και απογοήτευσης και τελικά σε ψυχογενή στυτική δυσλειτουργία.

Ασφαλώς υπάρχουν περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας που οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές.

Ένα παράδειγμα είναι η έλλειψη της τεστοστερόνης, ορμόνης που ευθύνεται για τα ανδρικά χαρακτηριστικά καθώς και για την ικανότητα στύσης.

Επίσης οι διαταραχές στο θυρεοειδή αδένα (υπέρ – υποθυρεοειδισμός) είναι υπεύθυνες για τη στυτική δυσλειτουργία, καθώς και για την πρόωρη εκσπερμάτωση.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο – προϋπόθεση για μια σωστή και λειτουργική στύση, είναι ένα ικανό νευρικό σύστημα.

Οι τραυματισμοί που μπορεί να επηρεάζουν τον εγκέφαλο ή το νευρικό σύστημα, πιθανότατα θα επηρεάσουν και τη στυτική λειτουργία αλλά και γενικότερα το ουρολογικό και αφοδευτικό σύστημα.

Η κατάσταση του αγγειακού συστήματος, καθορίζει την ποιότητα της στύσης.

Στύση επιτυγχάνεται όταν αυξάνεται η ροή του αίματος στα σηραγγώδη σώματα μέσα στο πέος που γεμίζουν αίμα κατά τη διέγερση.

Η αύξηση της πίεσης στο αγγειακό σύστημα του πέους προκαλεί σκληρή στύση.

Εδώ ακολουθείται ο γνωστός κανόνας που αφορά το ευρύτερο καρδιαγγειακό σύστημα. Η υψηλή χοληστερίνη, οι καταχρήσεις και γενικά οι αιτίες απόφραξης των αγγείων, δημιουργούν προβλήματα στην καρδιά και κατά συνέπεια στη στύση.

Μάλιστα, η στύση επηρεάζεται 3 χρόνια πριν από την καρδιά. Αυτό σημαίνει πως ένας άνδρας με στυτική δυσλειτουργία, έχει 60% πιθανότητες να έχει και καρδιακά προβλήματα 3 χρόνια μετά.

Ένας άλλος μεγάλος εχθρός της στύσης είναι η κατάθλιψη και τα ψυχολογικά προβλήματα.

Οι φαρμακευτικές αγωγές και τα αντικαταθλιπτικά, αποτελούν από μόνα τους αιτίες στυτικής δυσλειτουργίας. Επίσης η κατάθλιψη αποτελεί αιτία για καρδιαγγειακά προβλήματα, τα οποία είναι γνωστό αίτιο στυτικής δυσλειτουργίας. Η ίδια η στυτική δυσλειτουργία, συχνά οδηγεί σε κατάθλιψη.

Παρατηρούμε λοιπόν έναν φαύλο κύκλο που συχνά οδηγεί στο θάνατο.

Μια άλλη αιτία που πλήττει τη στυτική λειτουργία είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. Οι μεταβολικές διαταραχές αποτελούν αιτία για την παχυσαρκία και φυσικά το σακχαρώδη διαβήτη και την υπέρταση.

Πάνω από το 40% των ανδρών με διαβήτη, παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία. Εάν δεν γίνουν προληπτικές ενέργειες, ο σακχαρώδης διαβήτης σε διάστημα 10 ετών θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη στύση.

Η στυτική δυσλειτουργία πριν την ηλικία των 50 ετών οφείλεται κατά 80% σε ψυχογενή αίτια και πάνω από τα 50, οφείλεται κατά 80% σε οργανικά αίτια.

Το μεγαλύτερο ποσοστό στα οργανικά αίτια, καταλαμβάνει το καρδιαγγειακό.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως όσο πιο πολύ φροντίζουμε την κατάσταση της καρδιάς και του αγγειακού μας συστήματος, τόσο πιο καλή στυτική λειτουργία θα έχουμε.

Ένας καλός τρόπος ζωής, με σωστό σωματικό βάρος, καλή διατροφή και λιγότερες καταχρήσεις, είναι η εγγύηση της καλής στυτικής λειτουργίας.

ctabutton

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *