Στυτική δυσλειτουργία

Τι είναι η στυτική δυσλειτουργία;

Η στυτική δυσλειτουργία συνιστά είτε μια ολοκληρωτική αδυναμία επίτευξης στύσης ή και μια ροπή μη διατήρησης στύσης για σύντομη ή και πολύ σύντομη χρονική διάρκεια.

Στο γενικό πληθυσμό έχει υπολογισθεί ότι το 20% των ανδρών σε κάποια φάση της ζωής τους υποφέρει από στυτική δυσλειτουργία. Τα προβλήματα της στυτικής δυσλειτουργίας αυξάνονται με την αύξηση της ηλικίας και σε ηλικίες άνω των 75 ετών αυξάνεται πολύ και φτάνει το 50% ανάμεσα στον ανδρικό πληθυσμό.

Η στυτική δυσλειτουργία, διαφέρει από τη σεξουαλική δυσλειτουργία, η οποία περιλαμβάνει και διαταραχές της ερωτικής επιθυμίας, της εκσπερμάτισης, του οργασμού, καθώς επίσης και της ικανοποίησης.

Τι μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία;

Όλες οι σύγχρονες μελέτες, τείνουν να ενοχοποιούν διάφορους παράγοντες αλλά και τρόπους ζωής.

 • Ασθένειες ή πιθανοί τραυματισμοί στον εγκέφαλο ή τον νωτιαίο μυελό και
  ασθένειες που σχετίζονται με τον σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη, ορμονικές διαταραχές, υπερπλασία του προστάτη μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία.
  Πολλά από τα σκευάσματα και φάρμακα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών μειώνουν τη
  libido.
 • Οι καταχρήσεις σε αλκοόλ, κάπνισμα και ναρκωτικά ή η έλλειψη άσκησης προκαλούν στυτικές δυσλειτουργίες.
  Τα θέματα αυτά αντιμετωπίζονται με ιατρικές συμβουλές, σκευάσματα ή και επεμβάσεις.
  Εν κατακλείδι η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται στη κακή ψυχολογία , ουσίες και οργανικά ή μικτά αίτια (συνυπάρχουν ψυχολογικοί και οργανικοί παράγοντες).

Α. Ψυχολογικά αίτια

Η ψυχολογική κατάσταση ενός ατόμου, ευθύνεται για πάρα πολλές ασθένειες και δεν εννοούμε μόνο ψυχικές αλλά και σωματικές. Όλες οι σύγχρονες μελέτες ενοχοποιούν παράγοντες και τρόπους ζωής που δημιουργούν stress στην καθημερινότητα. Οι παράγοντες αυτοί σχετίζονται εκτός των άλλων και με εσωτερικές ψυχικές συγκρούσεις, που οφείλονται στο οικογενειακό ή και επαγγελματικό περιβάλλον.

Το επαγγελματικό άγχος κατέχει την πρώτη αιτία εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας σε ηλικίες 35-50 ετών.
Επίσης οι οικονομικές δυσκολίες συσχετίζονται με προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας, λόγω ανάπτυξης άγχους.

Το άγχος της επίδοσης στη σεξουαλική συνεύρεση, είναι επίσης μια ιδιαίτερα σοβαρή αιτία της πρόκλησης στυτικής δυσλειτουργίας. Ας μην ξεχνάμε, ο άνδρας φέρει το βάρος του εμφανούς ερεθισμού, σε αντίθεση με τη γυναίκα που μπορεί να προσποιηθεί ερεθισμό, χωρίς αυτό να είναι αυταπόδεικτο. Συγκεκριμένα, ο άνδρας επιβεβαιώνει τον πόθο του ερχόμενος σε στύση, κάτι που το γνωρίζει και αυτός αλλά και η σύντροφός του.

Κάθε αδυναμία έγκαιρης στύσης, παραπέμπει σε “προβληματική” κατάσταση, ακόμα κι αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει!

stytikh-dysleitoyrgeia

Β. Οργανικά αίτια

Σαν οργανικά αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας μπορούμε να αναφέρουμε προβλήματα, όπως:

 • Αγγειακά

 • Νευρογενή

 • Ορμονικά

 • Ανατομικά

 • Φαρμακευτικά

1. Αγγειακά: Διαβήτης ,υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, καρδιακοί νόσοι.

2. Νευρογενή: Σκλήρυνση κατά πλάκας, παθήσεις νωτιαίου μυελού, εγκεφαλικά επεισόδια, πάρκινσον, ουραιμία, ριζική προστατεκτομή.

3. Ορμονικά: Χαμηλή τεστοστερόνη, παθήσεις θυροειδούς.

4. Ανατομικά: Φίμωση, μικροφαλία, νόσος raynonie

5. Φαρμακευτικά: Αντιυπερτασικά, διουρητικά, αντιφλεγμονώδη, καρδιοτονωτικά, αντικαταθλιπτικά, υπνωτικά.

Γ. Ουσίες και καταχρήσεις

Είναι πλέον παγκοσμίως γνωστό ότι η χρήση ουσιών προκαλεί διαταραχές στη σεξουαλική ζωή των χρηστών. Άλλοτε μακροπρόθεσμα και άλλοτε βραχυπρόθεσμα, η κατάχρηση αλλά και σε πολλές περιπτώσεις η απλή χρήση δημιουργεί προϋποθέσεις για στυτική δυσλειτουργία ή ακόμα και ανικανότητα.

 • Καπνός

 • Χασίς

 • Αλκοόλ

 • Ηρωίνη

 • Κοκαΐνη

1.Καπνός: Είναι ξεκάθαρα αποδεδειγμένο, πως ο καπνός εκτός από αναπνευστικά προβλήματα, προκαλεί αρτηριοσκλήρωση. Αυτό έχει ως κύριο αποτέλεσμα την μη σωστή κυκλοφορία του αίματος και κατά συνέπεια την στυτική δυσλειτουργία.

2. Χασίς: Το χασίς είναι μια ψυχοτρόπος ουσία και μπορεί κάλλιστα να δημιουργήσει καταστάσεις πανικού και αδικαιολόγητου άγχους, καθώς και απόσπαση προσοχής, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης! Εδώ έχουμε ως αποτέλεσμα μια κακής ποιότητας στύσης ή και σε πολλές περιπτώσεις, την αδυναμία επίτευξης στύσης.

3. Αλκοόλ: Το αλκοόλ σε κανονικές ποσότητες αλλά και περιστασιακά, δεν ενοχοποιείται ιδιαιτέρως. Τα προβλήματα αρχίζουν στην συχνή χρήση, έως και την κατάχρηση. Μπορεί να προκαλέσει απώλεια αισθήσεων ή στην καλύτερη περίπτωση αναγούλες και σωματική κατάπτωση. Φανταστείτε τι μπορεί να κάνει αυτό στο στυτικό μηχανισμό ενός άνδρα.

4. Ηρωίνη: Τι να πει κανείς για αυτή τη μάστιγα της ανθρωπότητας. Εάν κάποιος κάνει χρήση ηρωίνης, το τελευταίο που θα πρέπει να τον απασχολεί, είναι η στυτική δυσλειτουργία. Η ηρωίνη οδηγεί το άτομο στο θάνατο και η ζωή ενός τοξικομανούς κινείται γύρω από τη χρήση της και τίποτε άλλο.

5. Κοκαΐνη: Η κοκαΐνη, παρά τις μαρτυρίες χρηστών για καλύτερες σεξουαλικές εμπειρίες και επιδόσεις, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε σεξουαλική ανικανότητα. Η υπερδιέγερση που προκαλεί, επιφέρει πολύ σύντομα σωματική εξάντληση, απάθεια και απώλεια αίσθησης.

Πέρα λοιπόν από τους άνδρες που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες ασθένειες που επηρεάζουν το σεξουαλικό «μηχανισμό» τους, ένα μεγάλο ποσοστό επιβαρύνει την υγεία του με καταχρήσεις, κακή διατροφή και ελλιπής ως και ανύπαρκτη άσκηση.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι πριν να καταφύγουμε σε οποιαδήποτε ιατρική λύση ή στη χρήση φαρμάκων ή σκευασμάτων, καλό θα ήταν να βελτιώσουμε τις συνθήκες και την ποιότητα της ζωής μας, καθώς αρκετές επιπλοκές βρίσκουν τη λύση τους, ύστερα από μια μεταστροφή σε υγιέστερες τακτικές διαβίωσης.